Mauno Vannas -mitali

MAUNO VANNAS– MITALI

Suomen Silmälääkäriyhdistys teetti 1961 Professori Mauno Vannakset 70-vuoitsipäivän kunniaksi taiteilija Oskari Jauhiaisen suunnitteleman  Mauno Vannas -mitalin. Mitalin kääntöpuolelle on kaiverrettu professori Vannaksen tunnuslause ”Non vi sed arte” eli ”ei voimalla vaan taidolla”. Mitalin kääntöpuolta on käytetty Silmäsäätiön logon perustana. Mitalissa on mainitun tekstin lisäksi valoa ja näkö symboloiva kuvio sekä sarveiskalvokuvion päällä lepäävä kaihiveitsi. Ensimmäinen mitali luovutettiin professori Mauno Vannakselle hänen 70-vuotispäivänään.

Silmäsäätiön ja Silmälääkäriyhdistyksen toiminnan eriytyessä Silmäsäätiön sääntöjen uudistuksen yhteydessä vuonna 1969 Mauno Vannas-mitalit jäivät Silmäsäätiön hallintaan. Niitä on jaettu etupäässä Mauno Vannas-luennon pitäjille ja Silmäsäätiön toiminnassa ansioituneille henkilölle.

Mauno Vannas -mitalin säännöt

Mauno Vannas -mitalin saajat:

Professori Ilkka Immonen 2021

Toinen uudistettujen sääntöjen mukainen Mauno Vannas -mitali myönnettiin Oulussa Silmälääkäriyhdistyksen syyskoulutuspäivien yhteydessä 20.11.2021 Oulussa professori Ilkka Immoselle (s. 1954). Mitalin hänelle luovutti Silmäsäätiön puolesta puheenjohtaja dosentti Jukka Moilanen ja Silmälääkäriyhdistyksen puolesta puheenjohtaja professori Nina Hautala.

Professori Nina Hautala (kesk.) ja Professori Jukka Moilanen (oik.) ojentavat Mauno Vannas -mitalin professori Ilkka Immoselle (vas.) Silmälääkäriyhdistyksen syyskoulutuspäivillä Oulussa vuonna 2021

KUVA luovutuksesta

Professori Ilkka Immosen ansioiksi luetaan mm. verkkokalvokirurgian kehittäminen Suomessa ja maailmalla. Tällä hetkellä hän toimii Helsingin yliopiston Silmäklinikan verkkokalvokirurgisen yksikön johtajana. Kollegoiden parissa Immosta luonnehditaan silmäklinikan verkkokalvoyksikön kivijalaksi. Harvoin tehdään vaikeista potilastapauksista jatkosuunnitelmaa ilman hänen konsultaatiotaan. Kaikessa Immosen toiminnassa ja pohdinnoissa on perustana tutkittu tieto, sen analysointi ja tulosten käyttö johtopäätösten muodostamiseksi.

” Ja vaikka leikkauksessa tapahtuisi mitä tahansa, monen muun jo todetessa, että tilanne on toivoton tai liian vaikea, Ilkka korkeintaan tuhahtaa ”harmillista”, ja jatkaa väsymättä, pyrkien viimeiseen saakka parempaan lopputulokseen. Eikä käsi tärise koskaan. Ei vaikka potilas pitäisi leikata seisten, kun potilasta ei saa makuuasentoon. llkalla on häkellyttävä kyky nähdä näköpotentiaalin mahdollisuus tilanteissa, joissa muut olisivat nostaneet kädet jo pystyyn.”

” Mauno Vannas mitalin kääntöpuolella on professori Vannaksen tunnuslause” Ei voimalla vaan taidolla”. Tämä sopii erinomaisesti Ilkkaan.”

 

Otteita dosentti Jukka Moilasen puheesta Oulussa 21.11.2021

Professori Ilkka Immonen valmistui lääketieteen lisensiaatiksi Helsingissä 1979.
Hän väitteli IV sisätautien klinikassa 1984 aiheesta “Factors affecting human plasma renin substrate concentration with emphasis on estrogens and pregnancy”. Silmätautien erikoislääkäriksi hän valmistui 1986 Helsingin yliopistosta. Dosentuurin hän sai 1989. Immonen on toiminut HYKS Silmäklinikan verkkokalvokirurgisen yksikön osastonylilääkärinä vuodesta 1990. Vuosina 2005–2006 hän toimi Turun yliopiston silmätautiopin professorina, mutta palasi sen jälkeen Helsinkiin.

Professori Immonen opiskeli 1990-luvulla Duke yliopistossa Durhamissa Etelä-Carolinassa professori Robert Machemerin oppilaana. Machemer oli kehittänyt pars plana vitrektomia-menetelmän ja häntä pidetään modernin retinakirurgian isänä. Immonen kävi Cornellin yliopistossa Ithacassa New Yorkin osavaltiossa kaksi kertaa prof Stanley Changin opissa. Myös Chang on aikaisemmin saanut Mauno Vannas -mitalin. Immonen on myös vieraillut Columbian yliopistossa ja Kölnin Silmäklinikalla professori Klaus Heimannin vieraana.

Professori Immonen on toiminut Acta Ophthalmologican editorina, Silmäsäätiön hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana 2004–2019 sekä Silmä- ja kudospankkisäätiön hallituksessa vuodesta 2004.

Immonen on kirjoittanut n. 120 tieteellistä artikkelia.
Hän on ohjannut seitsemän väitöskirjaa, ja ohjaa edelleen kahta väitöskirjan tekijää.
Kolmesti hän on toiminut vastaväittäjänä ja kolmesti väitöskirjan tarkastajana.

Professori Immonen on lisäksi ainoana aktiivisesti työssä olevana suomalaisena silmälääkärinä arvostetun Gonin Clubin jäsen. Jules Gonin kehitti yli sata vuotta sitten ensimmäisenä verkkokalvoirtauman hoitoa kauterisaatiolla skleran läpi arpeuttamalla ruptuuran reunat.

Silmäkirurgian ja opetustyön lisäksi Immonen tunnetaan myös innokkaana ja kokeneena purjehtijana.

Mauno Vannas -mitalin luovutuksen jälkeen professori Immonen piti juhlaluennon aiheesta:

” Verkkokalvoirtaumat numeroiden valossa”.

 

Professori Sntaley Chang, 2015

Professori Stanley Chang

Ensimmäinen uudistettujen sääntöjen mukainen Mauno Vannas -mitali myönnettiin professori Stanley Changille vuonna 2016. Tohtori Chang (s.1941) toimi ennen eläköitymistään Columbian yliopiston silmätautien professorina ja Harkness Eye Institute -klinikan johtajana New Yorkissa.

Professori Chang on yksi maailman tunnetuimmista verkkokalvokirurgeista. Hän on ollut avainhenkilö kehitettäessä leikkauksen aikana käytettäviä raskasnesteitä, joiden ansiosta vaikeiden verkkokalvon irtaumien hoito on mullistunut.

Professori Chang opiskeli ensin sähkötekniikkaa Massachusettsin teknillisessä instituutissa (MIT) ja lääketieteellistä tekniikkaa Pennsylvanian yliopistossa. Masters-oppiarvon suoritettuaan hän päätti vaihtaa alaa ja suuntautua lääketieteeseen. Lääketieteelliset opintonsa tohtori Chang suoritti Columbian yliopistossa.

 

“I realized that if you become a bioengineer, you don’t really understand the biologic problems”

Medical school was a great experience, probably one of the best times in my life”

 

Edward S.Harkness Instituutin neuvottelukunnan jäsen tohtori Henry Kissinger ja professori Stanley Chang.

Professori Chang syntyi Kiinan Shanghaissa, josta muutti vanhempiensa kanssa New Yorkin Bronxiin kaksivuotiaana. New York on pysynyt edelleen asuinpaikkana, sillä eläköitymisen jälkeen Stanley Chang on pitänyt yksityisvastaanottoa Manhattanilla.

Lue lisää professori Changista Columbia Medicine -lehden artikkelista. Artikkelin kieli on englantia.

 

 

 

 

Professori Mauno Vannas -mitalin saajat 1991-2010 (ed. sääntöjen mukaisesti myönnetyt)

Professor Björn Tengroth, Karoliniska Instutuet, Ruotsi; Mauno Vannaksen 100-vuotismuistoluennon yhteydessä 29.11.1991

Maisteri Severi Vannas; Mauno Vannaksen 100-vuotismuistoluennon yhteydessä 29.11.1991

Kauppaneuvos Roger Lindberg; Kiitokseksi toiminnasta säätiön hallintoneuvostossa 9.9.1993

Kauppaneuvos Uolevi Raade; Kiitokseksi toiminnasta säätiön hallintoneuvostossa 9.9.1993

Professor August Deutman; Professori Salme Vannaksen muistoluennon yhteydessä Turussa 23.9.1994

Pääkonsuli Aarne Koskelo; Kiitokseksi toiminnasta säätiön hallintoneuvostossa 8.3.1995

Vuorineuvos Martti Hovi; Kiitokseksi toiminnasta säätiön hallintoneuvostossa 11.4.1995

Professori Erkki Tuovinen; Kiitokseksi toiminnasta säätiön hallituksessa 29.3.1996

Kansleri Aatto Prihti; Kiitokseksi toiminnasta säätiön hallintoneuvostossa 25.3.1997

Kauppaneuvos Satu Tiivola; Kiitokseksi toiminnasta säätiön hallintoneuvostossa 19.10.2000

Varatuomari Helvi Sipilä; Kiitokseksi toiminnasta säätiön hallintoneuvostossa 19.10.2000

Kauppatieteen maisteri Matti Kujala: Kiitokseksi pitkäaikaisesta toiminnasta säätiön tilintarkastajana 19.10.2000

Varatuomari Matti Lounasmeri; Kiitokseksi pitkäaikaisesta toiminnasta säätiön asiamiehenä 19.10.2000

Professori Ilkka Raivio; Kiitokseksi pitkäaikaisesta toiminnasta säätiön hallituksessa 23.11.2001

Professori Ahti Tarkkanen; Kiitokseksi pitkäaikaisesta toiminnasta säätiön hyväksi 11.11.2005

Professor Arnd Heiligenhaus, Műnster, Saksa; Mauno Vannas -muistoluennon yhteydessä Silmälääkäriyhdistyksen koulutuspäivillä 2.10.2010